2012. július 2., hétfő

4. NAP

Végre itthon!
Felhívtuk a gyermekorvost, aki megígérte, hogy legkésőbb 11-ig ideér.
Megérkezett.
Megvizsgálta a baba lábát, kezét, belenézett a torkába és a szájába /amennyire persze hagyta neki/.
A diagnózis: Hasonló kiütések mint a bárányhimlőnél, de csak a kezeket, a lábakat és a szájat érintik. Könnyű lenne összekeverni, de ő már számos esettel találkozott. Ez itt kérem egy kéz-láb-száj betegség! Hogy mi? Ilyenről még nem is hallottunk!
Mint kiderült, ez egy "újfajta" gyermekbetegség, amiről a mi gyermekkorunkban még nem hallottunk és a nyári, tavaszi, őszi hónapokban támad. A betegség főleg a 10 év alatti gyermekeket érinti.
A megbetegedést egy különleges nevű, Coxsackie-vírus okozza, ez váltja ki a bőrfertőzést.
"A betegség főleg 10 éven aluli gyermekkorban jelentkezik, cseppfertőzéssel terjed. Lefolyása a herpanginához /hólyagos torokgyulladás/ hasonló, de a a hólyagos kiütések a szájnyálkahártyán, a kezeken és a lábfejen,tenyéren, talpon is jelen vannak. A kéz gyakrabban érintett, mint a láb. A gluteális /fenék tájéka/ részen szintén gyakran lehet látni elváltozást, de inkább kiütés látszik, mint hólyag. Rendszerint együtt látható a papula és a tiszta bennékű erythemás udvarral körülvevő vesicula (hólyag). Az elváltozás hasonlít a varicellás (bárányhimlő) bőrelváltozáshoz. Szájelváltozás ritkább és enyhébb varicellában.
Jellemző tünetei: hirtelen magas láz, fejfájás, étvágytalanság, nyak-, has- végtag(izom)-fájdalom. A láz 1-2 napig nagyon magas lehet. Csecsemőkön hányás és görcsök előfordulhatnak. 2 napon belül elsősorban a nyelven, pofa (buccalis) nyálkahártyán fájdalmas, 4-6mm szürkés papulovesiculáris kiütések jelennek meg, egyes hólyagok bullaszerüen megnagyobbodnak, majd kifekélyesednek és kb egy hét alatt spontán eltűnnek. Differenciáldiagnosztikailag a herpes simplex vírus frtőzés, az erythema exsudativum multiforme és a herpangina jön szóba. A szövődmények ritkák. Terápiája tüneti.  /DrDiag oldal alapján/"

Flo  Isoprinosine szirupot kapott, illetve nem mehet napra és társaságba, amíg a kiütések el nem múlnak róla. A betegség lefolyása 7-10 nap.
Érdeklődtem, hogy felnőtt elkaphatja-e a kéz-láb-száj betegséget, de a doktor néni megnyugtatott, hogy ez csak gyermekeket érint általában, nem kell aggódni...
Bárcsak igaza lett volna!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése