2012. július 2., hétfő

Az alábbi blog azért került létrehozásra, mert amikor elkaptuk és átestünk ezen a betegségen, nem igazán találtam elegendő hasznos információt, illetve tapasztalatot.
A blog hasznos segítség lehet még minden szülőnek, akinek gyermeke átesik ezen a fertőzésen, hogy megértsük, miért nyűgös, sírdogál, nem eszik...

17 megjegyzés:

 1. Kedves Liza!

  Tényleg nagyon hasznos ez az írás. Keresgélek a neten, de a felnőttkori megbetegedésről nemigen van infó. Pedig, ugyebár, létezik. Ha megengeded, leírom, nálunk hogy alakultak a dolgok.

  Július második fele.
  1. hét, kedd vagy szerda:
  A nagyobbik fiam (majdnem 4 éves) mindkét alkarján aprócska kiütések jelentek meg. Pici dudorok, nem pirosak. A melegre vagy az izzadságra gyanakodtunk, bár némiképp sántított, hogy azokon a napokon éppen hűvös volt, így a póló fölé hosszú ujjú vászonkabátot adtam a gyerekre. Nem viszket, nem fájlalja, így eszembe sem jutott orvoshoz fordulni. Egyébként is érzékeny mindenféle csípésre, minden nyáron van valamink, idén is volt már hangyacsípés és több felhólyagosodó szúnyogcsípés. A láz, illetve a kiütések megjelenése előtti napokban többször voltunk játszótéren és kétszer játszóházban (egyszer a kiütések megjelenése előtti vasárnap, egyszer az után, csütörtökön).

  1. hét, szombat.
  Kánikulai nap, mégis úgy alakult, hogy ma többet kint voltunk az átlagosnál. Ebédidőben vettük észre, hogy a nagyfiam lázas, >38°C. Lázcsillapító, hűtőfürdő, és ezt ismételgetjük... éjjel fél 3-kor tűzforró a kis teste, szinte éget, nem is mérem, csak viszem a kádba... aztán másnap (vasárnap) még háromszor hűtőfürdőztetem. Szombaton és vasárnap étvágytalan is. A torka kicsit piros, a nyaki nyirokcsomók duzzadtak. És estére tele lett kiütéssel az egész popsija, de nem viszket, nem fájlalja. Este már csak hőemelkedése van. Ma kapott 2 adag antibiotikumot, a felső légúti tünetek miatt.

  2. hét, hétfő.
  Már nem lázas, jobb az étvágya, szedi az antibiotikumot.

  2. hét, kedd.
  Reggel a kisöcsi (majdnem 2 éves) is sírva ébred és tűzforró a láztól. Hűtőfürdő, utána irány az orvos. A nagyfiamnak már a tenyere és a talpa is tele van kiütésekkel. A kicsinél még nincs bőrtünet, csak a láz, a torka kicsit piros.
  Este már nekem is kapar a torkom, belázasodtam.

  2. hét, szerda.
  A nagyfiam egészen jól van, az étvágya is jó, a kicsi viszont inni is alig akar, csak "csellel", játékkal tudjuk belediktálni a folyadékot. Éhes, de nem bír enni. A tejpép nagy nehezen lecsúszott, mesenézés közben. Megjelentek a kiütések, a fülén, a szája körül, az orrocskáján.
  Én egész nap lázas vagyok, a lázcsillapító ellenére, este hűtőfürdő, de nem sokra rá majd' megfagyok, ráz a hideg. Biztos nagyon magas a lázam, de nem mérem, csak próbálom csillapítani. Hajnalra lement a láz, valamivel jobban vagyok.

  2. hét, csütörtök.
  A nagyfiam jól van, ma este elfogyott az antibiotikum. A kicsi alig eszik, csak iszik, de nem nagyon szívesen. Tantum verdét fújva a torkába, kicsit javult a helyzet, de így sem sokat evett. Egyre több a kiütés, itt-ott a testén is.
  Én láztalan vagyok, de a torkom fáj, ég. Délutánra két kézujjamon lett pár kiütés, ami folyamatosan viszket.
  Éjjel egy szemhunyásnyit sem aludtam. A torkom ég, alig bírok nyelni, a kezem ég, viszket. Hajnalban vettem be Zyrtec-et, hátha enyhíti a viszketést, de nem segített.

  VálaszTörlés
 2. 2. hét, péntek.
  Én cefetül vagyok, de a gyerekek szépen reggeliztek, legalább ennek örülök.
  Aztán romlik a helyzet...
  Apa is belázasodott... 39,7°C. Lázcsillapító, hűtőfürdő. Estig többször ismételve...
  Délben a kicsike már megint nem akar se enni, se inni. Nagy nehezen belevilágítok a torkába, és megvan a tettes: két kis fehér hólyagot biztosan láttam a garatban. Jönnek a cselek: cukorbevonatú csokigolyó és rá egy-egy korty víz... tejpép, közben játszik telefonommal... estére talán kicsivel jobb. Kiütés most már a talpán is van, de nem vakarja, nem látszik, hogy fájlalná.
  A nagyfiamról múlnak a kiütések. A popsiján már alig látszanak. A talpán viszont vörösek, de továbbra sem fájdalmasak.
  Én alig bírok nyelni és az ujjaimat is alig bírom behajlítani, a kezem ég. Napközben többször öblögettem (felváltva Tantum verde és gyógyszertári fájdalomcsillapító szuszpenzió) és többször hűtöttem a kezemet és a lábamat mélyhűtős borogatós párnával, a hidegtől valamivel jobb. A járás egyre kellemetlenebb. Máskor csak papucsban vagyok itthon, de ma messze elkerültem. Mezítláb se túl jó... A lábujjaim között is vannak kiütések szép számmal... és meg se mondom, hol még... a járás pocsékrossz.
  Lassan éjfél, aludni kellene... megnézem, van-e itthon Cataflam. És előveszem a mélyhűtős párnácskát....

  VálaszTörlés
 3. 2. hét, péntek éjjel.
  A Cataflam valamelyest segített, a torkom valamivel jobb, de elaludni nem tudok. A kezeim égnek, felváltva szorongatom a hűsítő borogatós tasakot és csavarom a kezeimet hideg vizes zsebkendőbe. Ettől az égő érzés enyhül, de mire végre álomba szenderednék, megint visszatér, fordítani kell a borogatáson, hogy megint hidegnek érezzem. És ez így megy folyamatosan…. A lábaimban is jelentkezik a kellemetlen érzés, de nem olyan erőteljesen, mint a kezemben. Eközben Apa megint tiszta láz, jön az újabb hűtőfürdő, ma már vagy ötödször….
  Hajnali ötkor beveszek még egy Cataflamot, és ez után végre el tudok aludni.

  2. hét, szombat.
  Reggel 9-kor a gyerekek ébresztenek, és csodák csodája, egészen jól érzem magam. A torkomban és a kezeimben-lábaimban sem érzem az elviselhetetlen fájdalmat − vajon ez a gyógyulás jele vagy csak a Cataflam jótékony hatása? Rövidesen kiderül, hogy csak az utóbbi, úgyhogy a nap során jönnek az újabb gyógyszerszemek, meg a hűtőpárna az égő kezeimre, amikor lehet. A járás fájdalmas, de elviselhető.
  Apa jobban van, csak délután van hőemelkedése….egyelőre kiütés nincs, de hát nekem is volt ilyen stádium…
  Koraestére a nagyfiam belázasodott, 38,1°C. Vajon ugyanezzel függ össze vagy más okozza? Egyéb tünet nincs. Izgulok.
  Éjjel a Cataflamnak köszönhetően tudok aludni, a kezem már nem ég, nem kell a hűtés. Hajnalban a torokfájdalomra ébredek, amikor a gyógyszer hatása megszűnik. Még jó, a nagyfiam megint forró, jön a lázcsillapító és a hűtőfürdő...

  2. hét, szombat.
  Alaphelyzetben a kezem és a lában se fáj, bár az erőkifejtésre, az erősebb nyomásra sajognak az ujjaim. A torkom pocsék, Cataflam ide vagy oda, egyre többször érzem, hogy alig bírok nyelni. Rövid időre segít a Strepfen szopogatótabletta. Tegnap még összesen csak három kis fehér fekélyt láttam: a garatíven, kétoldalt egyet-egyet és a torkomban középen egy harmadikat. Ma − talán mert jobban megnéztem − már vagy nyolcat… Nagyon fáj!
  Apa kezén két pötty van, meg pár a talpán, de nem érzi, hogy égne, csak járáskor kicsit kellemetlen. A torka sem elviselhetetlen. Tegnap kétszer öblögetett pálinkával… ha tényleg ennek köszönhető, hogy ő (még) ilyen jól van, én is inni kezdek… Este hőemelkedése van.
  A nagyfiam ma már láztalan, és délután folyni kezdett az orra, szóval ez valószínűleg valami felülfertőződés.

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok!

  Bele léptem én is a kakiba!
  Nagy segítség lenne a betegséget ismerő orvos neve, rendelést helye.
  Eddig 4 orvos látott az elmúlt 2 napban, de senki nem ismeri én meg már nyelni is alig tudok.

  Előre is köszönöm!

  András

  VálaszTörlés
 5. Félbe szakadt a történetünk "mesefonala", de hátha valakit érdekel, hogyan folytatódott -- íme:

  3. hét, hétfő.
  A torkom nem akar javulni. Ma újabb patikaszerekre ruháztunk be: ezüst-kolloid oldat, öblögetésre, Glycosept, úgyszintén öblögetni, ezüst-nitrát oldat közvetlenül a fekélyek ecsetelésére. Minddel próbálkozom, közben Strepfen, Cataflam. Az evés a legrosszabb, a torkom minden falat után ég, vízzel „oltom”, szóval egy falat ennivaló, két korty folyadék. Legalább megvan a szükséges folyadékbevitel…
  Apának még ma is van egy minimális hőemelkedése. A talpa járáskor fáj, jó sok pöttye van, más nincs. A torka elviselhető. Elszántan öblöget pálinkával… meg Glycosept-tel.
  A nagyfiam elkezdett kicsit köhögni.

  3. hét, kedd.
  Torok jóformán változatlan, ecsetelés, öblögetés, gyógyszerek…
  Apa nincs rosszabbul, a talpa ronda, de kevésbé fáj. Úgy látszik, ő könnyen átvészeli. Vajon a pálinka teszi???
  A nagyfiam reggelre teljesen berekedt és mélyről köhög. Diagnózis: valószínűleg a vírusfertőzés ráhúzódott a légcsőre. Terápia: Zyrtec + kalcium, orrcsepp, C-vitamin.

  3. hét, szerda.
  Ma már egészen elviselhető a torkom. Kicsit még fáj, de az eddigiekhez képest ez már szinte semmi. Lehet, hogy az ezüst-kolloidos öblögetés és az ecsetelés segített?
  Apa is javul, bár a torka még fáj.

  3. hét, csütörtök.
  Mint tegnap.
  A nagyfiam még köhög, főleg éjjel.

  3. hét, péntek.
  Én jól vagyok, Apa is közel oké.
  Délután a kisfiam belázasodott (38,2°C), és hajnalban is volt láza − lehet, hogy ugyanaz, mint a nagyfiamnál….

  3. hét, szombat-vasárnap.
  A kisfiam már láztalan, talán végre sikerült kikeverednünk ebből a kórságból.

  VálaszTörlés
 6. Sziasztok!

  Örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot, mert sehol sem találtam ennek a betegségnek a pontos leírását. Igazából még az orvosok sem mondják, hogy ez pontosan mi a csuda.

  Nálunk az egész a bölcsis kislányomnál kezdődött: magas lázzal, de aztán ez 1-2 nap alatt át is ment rajta, és hál' Istennek más nem is történt vele.

  Aztán 4 nap múlva az ovis fiam folytatta magas lázzal (éppen az óvodai ballagása napján), és rossz közérzettel. 3. napon jelentkeztek a hólyagok a kezén, lábán, szájában. A járás és az evés fájdalmas vol.

  De ugyanazon a napon Anyukám is nagyon rosszul lett. Ő nem lázas típus, de alig bírt menni, rázta a hideg, erős torokfájása és fülfájása volt. Ezért ő a fülészetre ment a következő napon, ahol kapott egy injekciót. Viszont szombat reggelre ő is kiütéses lett. Ő az injekcióra fogta, mert érzékeny szokott lenni. De teljesen azonos tünetei voltak, mint a fiamnak. Anyukám alig tudott járni a lábán lévő hólyagoktól, az ujjhegyei ki akartak durranni, olyan kemények voltak. Sajnos még több napig tartottak nála ezek a problémák, de nála az orvosok a gyógyszerérzékenységre fogták. Közben a fiam szerencsésebben átvészelte ezt a pár napot.

  De Édesanyámnak azóta el kezdett hámlani a kezéről, és most már a talpáról is a bőr. Mindez 2013. június 6-án kezdődött, ma pedig június 26. van.
  Anyukámnál elvileg penicilin érzékenységet állapítottak meg ez alatt az idő alatt, és az orvosok szerint ezért hámlik a bőre.
  De ahogy a fentieket olvasom, ez a hámlás előfordult másnál is, és sajnos elég fájdalmas.

  Akkor ez mi a nyavaja????

  Időközben egyre több betegről hallunk a környezetünkben, és csupán allergia gyógyszereket és valamilyen kenőcsöt kapnak.

  A betegség neve pedig nincs kimondva, szinte értetlenül nézik a felnőtt és a gyerekorvosok is.

  Mindeközben a férjem és én megúsztuk, eddig úgy tűnik.

  Remélem hasznos lesz az infó mások számára is!

  VálaszTörlés
 7. Sziasztok!

  Én most esem át ezen a nyavaján. A láz már lecsengett most a hólyagokkal küzdök. A legrosszabb a talpon lévők. Egyszerűen járni nem tudok. Amikor az orvosnak elmondtam, hogy Én erre a a vírusra gyanakszom, azt mondta hogy az csak kis gyerekeknél van. Már pedig a napnál is világosabb hogy mivel állok szemben. Nagyon félek hohgy a párom is elkapja. Van olyan aki átesett rajta és nem fertőzte meg a környezetét? Milyen óvintézkedéseket kellenne tenni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bár remélhetőleg már régen túl vagytok rajta, a cikkben, amit találtam, a sokszori alapos kézmosás szerepelt, a felületek fertőtlenítése, illetve, hogy véletlenül se együnk-igyunk egymás tányérjából, poharából, evőeszközével.

   Törlés
 8. Ezer köszönet a blogodért! Mi most nyomjuk. A hatéves már talán túl van rajta, én most vagyok a legszörnyűbb részben, a kicsi vagy megússza vagy nem, férjem egyelőre tünetmentes. A mi gyerekorvosunk szerint ez is, mint minden gyerekbetegség, a felnőtteket sokkal jobban leteríti. Nálunk is jobban bírta a gyerek, összesen 2x viszketett a lába, másfél napig volt láza és torokfájása. Nekem meg úgy indult, hogy rá se tudtam állni a bal lábamra amin akkor még semmi nem látszott, és fájt a torkom, de a kezemen az iszonyat hólyagok csak két nap múlva jöttek. Akkor kezdtem utánajárni, és a doktornénink is pontosan ugyanezeket mondta, illetve az a pár cikk, amit találtam. Az egyik szerint csak 2012-ben írtak le először felnőtt esetet az USÁ-ban. Éljen, éljen! Kívánom, hogy kerüljön el mindenkit ez a rettenetes nyavalya!

  VálaszTörlés
 9. Sziasztok, de jó ez a blog.
  Én ma érzem azt 5 nap után, h ember vagyok és képes vagyok életet folytatni, eddig csak a torok és nyelvfájásra tudtam koncentrálni, meg szentségeltem a tenyér és talpfájásom miatt, de csak az előbb raktam össze a képet: fáj a kezem a talpam és a szám... nemrég szigorlatoztam infektológiából. hoppppááááá, nekem ez a betegségem van.
  Az első nap, na az halál. Onnan már csak jobb lehet. Azt hittem influenzás vagyok, de neeeeeeem, a nátha csak nem jött, nem jött, helyette az íny és nyelvfájás. A nyelvem akkorára duzzadt, h a fogaim kivágták a helyüket és minden fogmosás vérzett... auuuu...

  Na, de vége. MOst már csak azért izgulhatok, h a család ne kapja el karácsonyra.

  Jobbulást mindenkinek. És köszönöm a blogot.

  VálaszTörlés
 10. Sziasztok! En tegnapelott este lettem rosszul,tegnap egesz nap laz, mara holyagok a torkomban, piros kiuteses a kezem, es picit faj a jaras. Mikor sulyosbodnak a tunetek? Mikor mulik a laz es jelennek meg a holyagok? Egyebkent hihetetlen, honnan kaptam el... elore is koszi a valaszokat!

  VálaszTörlés
 11. Sziasztok! Most találtam a blogot, miután próbáltam utánakeresni ennek a betegségnek, ugyanis ma diagnosztizálta a gyerekorvos a lányaimnál. Nálunk pénteken (jan. 3-án) kezdődött azzal, hogy a 2 éves magas lázzal ébredt, de hozzá kell tenni, hogy a szilvesztert a mamáéknál töltötték, s ott már nem akart egyik gyerek sem igazán enni. Mama átszaladt a cirka 30 km-re lévő faluból, hogy el tudja vinni a kicsit a dokihoz, én meg vittem a 4 évest oviba, meg utána dolgozni. Persze apa már hajnalban elment a melóba. A doki csak egy kicsit piros torkot látott, de semmi egyéb. Aznap fél 5 fele értem a nagyért az oviba, mire közlik, hogy most hányt a gyerek. Megfogom a homlokát, tüzel. Itthon 38,8-at mértem. Hűtőfürdő, lázcsillapító, vizesruházás stb. Egyik gyerek sem eszik, s VIZET kérnek inni. A kicsi még szombaton is lázas volt egy kicsit, azóta semmi. A nagynak még tegnap is volt hőemelkedése, s tegnap folyton a talpát dörzsölte, azt mondta, hogy viszket. Látni nem igazán láttam semmit rajta, talán halovány piros pöttyeket, de reggelre egyébként a szája két sarkában már kikapart hólyagok voltak. Hozzá kell még tenni, hogy szombatról vasárnapra ha 20x nem jött át a lány, akkor egyszer sem. Már tiszta idegek voltunk, mert nem szokott ilyen holtkóros lenni. Ma mentünk vissza a dokihoz, gondolván holnap már megy a kicsi bölcsibe, mert ugye neki már semmi tünete nincs, a nagyra meg mondjon valamit. Már tavaly volt egyszer olyan, hogy magas láz után kis halvány pöttyek jelentek meg, s akkor azt mondta a doki, hogy a láz hozta ki. Azt hittem most is ez lesz. De mikor mutatnám a kis pöttyeket, már nem is kicsik s nem pirosak, hanem mint a himlő olyan. Na és akkor mondta, hogy ez a száj-kéz-láb mifene. Egyébként a kicsinek még mindig tiszta hólyag a torka, de neki semmi egyéb nincs. Remélem ennyi idő után már nem is lesz.
  Rémüldözve olvasom viszont, hogy másoknál anyuka is elkapta. Remélem én megúszom, mert nemrég mentem vissza dolgozni, s nem biztos, hogy díjaznák, ha most a gyerekek miatt, aztán meg magam miatt esnék ki 1-1 hetet. Addig is megy a folyamatos kézmosás, és hasonlók.

  VálaszTörlés
 12. sziasztok!
  Nagyon köszönöm én is, hogy megírtad ezt a blogot.
  Mi is beleestünk, pontosabban még csak a gyerek.
  Remélem, ez így is marad. Félelmetes, teljesen ugyanúgy jártunk, mint Flóra. Az összes tünet egyezik, minden, a sírások, a fagyievés, minden-minden. Most ott tartunk, hogy a torokfájás már elmúlt, most csupa hólyag a szája a gyereknek, és nem akar semmit enni, mert nem tud. A kiütések nagyon csúnyák, alig bír ráállni, és folyamatosan viszket neki. Betadine kenőccsel kenjük, ami elég nehézkes a majd 100 vagy még annál is több kiütés tekintetében.
  Tegnap éjszaka elkezdett kaparni a torkom, de reggelre elmúlt. Nem tudom, hogy meddig számíthatunk arra, hogy esetleg még kijön rajtunk, illetve sajnos nem kérdeztem meg az orvost, hogy mind az 50 szem gyógyszert be kell-e szedni, ami a dobozban van. Mi egyébként ügyeletre mentünk vasárnap, úgy gondoltuk, hogy skarlát, de mikor meglátta a foltokat a doktornő, már sejtelmesen mosolygott. Azonnal mondta a diagnózist.
  Még egyszer köszi az infókat és mindenkinek jobbulást kívánok.

  Edina

  VálaszTörlés
 13. Sziasztok, én is hasonló cipőben járok, azaz járnék ha tudnék, elviselhetetlen a lab-vizketés-fájás-égés! Nekem kedden (okt.13) kezdődött, szörnyű fejfájás, izomfájdalom, torokfajas. Ibuprofen és Strepsils komboval másnapra csak torokfajas maradt, de az rettenetes. Csütörtökön kezdődött a láb égőérzése és holyagok is lettek, s kezemen is, és utólag kiderült a torkamban is. A gond az elviselhetetlen viszketes! Talált már rá valaki megoldást? Én próbáltam fenisilt, kortikosteroidot és mentolt helyileg, de semmi. A gond az, hogy szoptatok. A kicsim 3 hónapos, neki is vannak kiütései, de szopizik. A nagyobbik gyerkoc 2 éves, ő és apa egyelőre rendbenl

  VálaszTörlés
 14. Sziasztok, én is hasonló cipőben járok, azaz járnék ha tudnék, elviselhetetlen a lab-vizketés-fájás-égés! Nekem kedden (okt.13) kezdődött, szörnyű fejfájás, izomfájdalom, torokfajas. Ibuprofen és Strepsils komboval másnapra csak torokfajas maradt, de az rettenetes. Csütörtökön kezdődött a láb égőérzése és holyagok is lettek, s kezemen is, és utólag kiderült a torkamban is. A gond az elviselhetetlen viszketes! Talált már rá valaki megoldást? Én próbáltam fenisilt, kortikosteroidot és mentolt helyileg, de semmi. A gond az, hogy szoptatok. A kicsim 3 hónapos, neki is vannak kiütései, de szopizik. A nagyobbik gyerkoc 2 éves, ő és apa egyelőre rendbenl

  VálaszTörlés
 15. Sziasztok!
  Köszi én is a blogot. Nagyon hasznos. A mi családunk most esik át rajta. A tesóm kapta el, amikor egy kisgyermekes családnál járt látogatóban. Ők már meggyógyultak belőle, de még mindig fertőztek (!). Először csak láza volt, és rossz volt a közérzete. A torka kicsit fájdogált. Aztán megjelentek a kiütések először a kezén. Persze épp karácsony másnapján, úgyhogy jobb híján az orvosi ügyeletre ment. Ott csak néztek bambán, és gyógyszer allergiára tippeltek, mert antibiotikumot szedett előtte. Aztán mikor a két éves kislánya is elkapta, és elvitte a gyerekorvoshoz, ott megmutatta a kezét, a gyerekorvos egyből tudta, hogy mi ez. Közben persze a lábán is lettek kiütések, lábra sem tudott állni. Míg neki szinte az egész tenyere kiütéses volt, a kislánya megúszta néhánnyal. Persze ezután elkapták az én gyerekeim is. Először a lányom, de furcsa mód, neki nem voltak kiütései. Aztán a fiam kb. három napra rá. Neki a tenyerén voltak kiütések, viszketett is neki, kb két órán keresztül, aztán elmúlt neki. Most viszont hihetetlen módon hámlik a kezéről és a lábáról is a bőr. Utolsónak én kaptam el. Hát a legnagyobb ellenségemnek sem kívánom. A láz nem volt vészes. Aztán másnap elkezdtek először csak bizseregni az ujjaim, aztán olyan volt, mintha tűvel szurkálták volna, aztán hihetetlen módon elkezdett viszketni, felváltva a tűvel szurkálással. Nekem a hideg vizes kézmosás sokat segített. Éjszakára fenistil cseppet vettem be, attól egy kicsit jobb lett. Aztán a talpam kezdett el égni. Olyan volt, mintha égő parázson jártam volna, amiből tüskék állnak ki. Persze egy-két nap múlva ez is elmúlt. Szerintem a talpamon nem voltak kiütések. A kezem kicsit hámlik, de nem annyira vészesen, mint a tesómnak. Szóval ennyit arról, hogy gyerekbetegség.

  VálaszTörlés
 16. Sziasztok! Van rá gyógyszer, és nagyon gyorsan hat: aciklovir a hatóanyag neve, pl. Telviranban ez van. Ugyan a betegtájékoztató szerint ez a herpes vírusra jó, de észlelték, hogy a kéz-láb-száj betegségre is hat. Nekem a tünetek megjelenését követő második napon fel is írta a háziorvos, nagyon jó, másnap már el is múlt a torokfájás, és a kezem, lábam sem olyan érzékeny, tudok házimunkát végezni. Amíg fáj, csíp, ég, javaslom pamutzokni és pamutkesztyű viselését, enyhíti a dörzsölődésből eredő fájdalmat! Remélem, ezt sokan elolvassák, akik elsőre nagyon megijedtek a tünetektől és a rémhírektől. Gyors gyógyulást kívánok!

  VálaszTörlés